Tapt og funnet 

Paraplyer som avfall utgjør et stort miljøproblem. Bare i USA alene selges det 33 millioner paraplyer hvert år. Selv om paraplyer selges som beskyttelse i dårlig vær er de særdeles dårlig rustet for å tåle det.  Mens levetiden til en paraply kan være over etter et vindtkast, tar det 50-200 år før metall og polyester nedbrytes i naturen.

I fem år har  jeg sanket inn over 200 paraplyer fra grøfter, gater, busser, hittegodskontor og sosiale medier. Bildene viser detaljer fra vindusutstillingen "Tapt og funnet" som jeg lagde for Visningsrommet Kvartetten i Halden i 2021.  Installasjonen er bygget av materiale fra over 200 paraplyer, montert på fire rustne armeringsnett,  tilpasset gategalleriets fire vinduer. 

Prosjektet stiller kritiske spørsmål til forbrukersamfunnets og dets konsekvenser for naturen. Jeg vil vise at paraplyen og materiell kan ha visuellverdi selv om det ikke lenger kan nyttiggjøres som bruksgjenstand. Ved å gjenbrukeautentisk materiale i kunsten søker jeg å kommunisere tematikken nært tilskuersegen hverdagsvirkelighet. 

Filmen viser timelaps fra den fire uker lange arbeidsprosessen med å bygge opp installasjonen i Prosjektrom Helium ved Hydrogenfabrikken i Fredrikstad. 

Illebrablogg lagde et videointervju med meg mens jeg jobbet med prosjektet. 

Copyright © janehupe. All rights reserved.
Using Format