Viking Sea Art Collection

Norskeide Viking cruises har kjøpt to tresnitt av mine tresnitt til sin kunstsamling - Bestandig II og Hildringstimen. Bildene skal henge i en av deres restauranter - The World Cafè - på et nytt cruiseskip som skal sjøsettes i juli 25. Destinasjon: hele kloden. 

Det er utrolig stas å få inngå i en så seleber kunstsamling. Fantastisk at de velger å fremme norsk kunst på sine reiser rundt hele kloden, slik de i tillegg til viktige oppkjøp også formidler kunnskap om sin kunstsamling om bord. Ved hvert verk er det skilt og app med info om verk og kunstner, i tillegg lager de flotte kataloger, som vist i lenken. https://www.yumpu.com/.../viking-sea-art-collection/61982470

Festpillutstiller på Norsk Skogmuseum

Jane Hupe ønsker med utstillingen å hylle skogen - med alt den gir av rekreasjon og ressurser. Hun retter også blikket mot menneskets distansering fra naturens livgivende kraft. Naturen er en del av våre liv i en evig syklus der alt henger sammen med alt. Utstillingens motiv kretser rundt skog, fugl og industri. Hupe har som visjon å ikke bidra til forsøpling med sin kunstproduksjon. Alt hun innhenter av materialer tas i bruk og ingenting går til spille.

Østfold kunstsenter arrangerer en serie foredrag "Hvordan bli en kunstsamler" på Litteraturhuset i Fredrikstad. 

Foredrag med Cathrine Finsrud, billedkunstner, grafiker og styreleder i Norske Grafikere. 
Putte Helene Dahl fra Østfold Kunstsenter leder en kunstnersamtale med Jane Hupe.  Bli kjent med kunstneren Jane Hupe, hennes grafikk og hva som er hennes drivkraft! 

ArtScene Trondheim/ Nils Aas Kunstverksted

Kunstkritikk, av Hanna Malene Lindberg 14.02.2022

Kritikk, Hanna Malene Lindberg 14.02.2022

"Når jeg går langs veggen med flest Hupe-verk, syv stykker på rad, tenker jeg at verkene nesten får like mye kraft, i hvert fall konnotasjonskraft, av sine titler som av sine motiv: Nordnorsk sang, Bølger av tid, Live and let live, Kraftverk, Ubrytelig – og de to nevnte Tauverk og Bestandig utgjør en reise fra det blågrønne og over i det rustrøde, fra tauverk og hav, en følelse av harmoni, over i elektrisitet, kraft, fjell og lavastrømmer. Men om Hupes verk låner kraft av sine titler, gir de også kraften videre. En av mine favoritter i utstillingen er sammenstillingen av Hupes tresnitt Bøye lyset og Knutsons Plinth and sculpture. Hupes verk er igjen en variasjon over disse bølgende linjene: I varmt gulbrunt på svart følger vi kurver som strekker seg opp fra rammens nedre kant, bøyer seg over seg selv og bølger ut mot nedre høyre hjørne. Ved siden av står Knutsons lille, klumpete tresokkel, med polerte utvekster som viser frem treets kvister og årringer, innfelt på toppen av denne er den «faktiske» skulpturen. Denne er laget av rirkuletre, treverk som er angrepet av et virus og dermed er hardere enn vanlig – slikt som gjerne ender opp med å bli turkopper. Øverst former skulpturen en skrånende ring, koblet på det som kan se ut som en stilisert hånd som krummer seg – det frister å ta treet i neven og kjenne på den lovede glattheten. Men om berøringen må utebli registrerer jeg likevel at skyggen til Knutsons skulptur nesten danner samme form som bølgebevegelsene i Hupes tresnitt. Slik kan tankene få rom til å vandre fra det å bøye lys med trykksverte til skygger lagd av buktende tre, fra Knutsons skulpturer som tidvis ligner dreide mennesker til bøyde hender foldet inn i hverandre, rep viklet om seg selv..

Les hele kritikken her: 

Adresseavisen / Nils Aas Kunstverksted

Kunstkritikk av kunsthistoriker og kritiker Gustav Borgersen.

Dette bildet har, i likhet med mange av samme kunstner, en klar inndeling. Et mer eller mindre ensfarget feltøverst, et mer eller mindre ensfarget felt nederst og en buktende figurasjon i midten. Dette midterste feltet er ulikt feltene øverst og nederst. Det stikker seg ut, liksombukter seg frem, markerer med all tydelighet et skille. 

Motivet kan vel kalles halvabstrakt. Så snart man trekkeren horisontal linje over et ark, leser vi den fort som en horisontlinje. Og når midtfiguren – som i dette tilfellet –kan påminne såpass mye om fjell og daler som bukter seg mellom en grønn eng og en azurblå himmel, er det naturlig å lese det hele som et landskapsmotiv. Men om en her går for betegnelsen halvabstrakt, er det jo fordi det ikke er noe her som helt sikkert kan defineres som noe helt sikkert. Figuren i midten kan minne om bølgende hav, om stramme muskelfibre, om tørt og vridd trevirke. Og bildets tittel er jo like universell: «Bestandig». 

Ordet viser til noe helt grunnleggende. Det kan selvfølgelig peke mot nettopp store fjell mellom himmel og jord. Men bildet kan kanskje også leses som en tematisering over kontakt? Motivet bærer med seg en rekkespor av papiret det er trykket mot. Men også sporene som huljernet har avsatt på treplatene som kunstneren har bearbeidet. 

Kunstneren skriver om hvordan tresnittene « [ …] bygges metodisk og lagvis av inntil ti ulike trykkplater som har hver sin utskjæring og farge, samtidig som også det uforutsette får ta sin plass.» Nettopp tresnitt-teknikken er i høy grad prisgitt forholdet mellom den som holderhuljernet og lager sine spor, og det trematerialet som skal bearbeides. Små vendinger i treet, forskjeller i tekstur, kvalitet og stofflighet. Alt virker inn på bildet. 

Og dette samspillet mellom kunstnersinnet, hånden, redskapet og materialet er noe enhver billedkunstner, skulptør og kunsthåndverker kan forholde seg til. Dette buktende, levende motivet står som et bilde av både noe helt konkret og noe abstrakt. Det angår noe helt grunnleggende – og kanskje nettopp bestandig.

RISS 4.9 – 24.10.2021

Prosjektet fyller hele Østfold kunstsenter med utstilling med metallgrafikk av Frans Widerberg, kunstnerverksted med 17 deltagere, utstilling salg rett fra vegg, kunstnerpresentasjoner og publikumsaktiviteter.

Idé og utvikling: Hege Liseth og Arne Revheim. Støttet av: Norsk kulturråd, Fredrikstad kommune og Østfold kunstsenter.

Les om kunstnerne her
Les om prosjektet i kulturmagasinet PLNTY her
Les mer om prosjektet i kulturmagasinet PLNTY her
Artikkel om prosjektet i PLNTY

I verkstedet til Jane Hupe

Hege Lunde har laget et dybdeintervju med meg for nettstedet Fabelaktig Formidling. Om å rømme hjemmefra, livet som engasjert kunstner og gode lærere underveis.

"Jeg er på verkstedet til kunstneren Jane Hupe. Hun legger ut så fine filmer fra arbeidet sitt i sosiale medier og det har gjort meg nysgjerrig. Å komme inn i verkstedet er nesten overveldende, alle redskapene som henger på faste plasser, snorer og klyper med kunst som henger til tørk eller er pent stablet for å sendes ut i verden. Midt i rommet står den flotte trykkpressen med en stor sveiv, som en skulptur i seg selv. Jane Hupe selv er kledd i arbeidsklær, nå setter hun seg på en stol og deler av erfaringer fra et liv med kunst og formidling over en kopp kaffe".... Les hele artikkelen her. 


Et tresnitt blir til

Filmen viser hvordan mitt fargetresnitt "Ubrytelig" ble til. Her kan du se prosessen fra kutting i treplate, til innfarging med valse og til slutt et prøvetrykk. I forkant har jeg tegnet opp motivet på plata, saget plata og tegningene i tre store deler (pusslespillsmetode etter Edvard Munch) og blandet klar en fargeskala med fire farger.

Tapt og funnet - timelaps 

Tapt og funnet er et materialebasert kunstprosjekt som er laget av over 200 paraplyer. 

I over fem år har jeg sanket inn paraplyer fra grøfter, gater, busser og hittegodskontor, venner og sosiale medier. Filmen viser timelaps fra den fire uker lange arbeidsprosessen med å bygge opp installasjonen i Prosjektrom Helium ved Hydrogenfabrikken i Fredrikstad. Prosjektet er under utvikling. 

Tapt og funnet - videointervju

Installasjonen stiller kritiske spørsmål til forbrukersamfunnets bruk og kastmentalitet, og dets konsekvenser for naturen. Samtidig peker utstillingen på den menneskelige egenverd. Alt har en verdi. Skjønnhet finnes overalt. I det slitte forgjengelige. I våre næromgivelser. I sporene av tid, og fra våre levde liv.

Utstillingen ble vist i Kvartetetten Visningsrom i Halden januar 2021, i fire visningsrom vendt ut mot gaten.

Duoen Hupe - Bergesen

Fra våren 2021 har jeg etablert en kunstnerduo sammen med Kjersti Bergesen. Vi ble kjent i kunstnerkollektivet til Hydrogenfabrikken de vi har atelierer vegg i vegg. Filmen viser vår første utstilling sammen som var i Galleri Hadeland i Rygge mai 2021.

Eksperimentell grafikkworkshop

I fire intensive dager i Prosjektrom Helium utforsket 8 kunstnere grafiske uttrykk med utgangspunkt i tresnittet. De ville ut av det tradisjonelle formatet, utforske kombinasjoner av ulike trykketeknikker, med fokus på monotypier og særtrykk, fremfor å produsere opplag. De jobbet med trykkplata som selvstendig objekt og brukte også andre tredimensjonale objekter. 

Videoen viser innledningen til Trude Johansen 1. dag. Hun hadde den kunstneriske ledelsen på workshopen og holdt i samtaler og oppsummeringer under veis.

Stian Borgen og  Jane Hupe var initiativtakere og arrangører på oppdrag for SIRIUS/Fredrikstad Kunstnerunion. Kunstnerne: Ellen Solberg, Jens Stegger Ledaal, Tommi Sarkapalo, Kjersti Bergesen, Cathrine Boman, Anja Bjørshol, Stian Borgen og Jane Hupe.

Kutt ut! 2

KUTT UT! 2 er et prosessorientert utstillingsprosjekt ved Østfold Kunstsenter fra høsten 2019, der 18 kunstnerne satte opp et grafisk kunstnerverksted basert på tresnitt, en grafikkutstilling, og et drop-in publikumsverksted. 

Initiativtakerne er Hege Liseth og Arne Revheim. Kunstnere: Jan-Erik Beck, Stian Borgen, Stefan Christiansen, Geir Tore Holm,  Jane Hupe, Trude Johansen, Britt Juul, Jens Stegger Ledaal, Hege Liseth, Tor-Magnus Lundeby, Gerd Wevling Matre, Hanne B. Nystrøm, Arne Revheim, Camilla Wexels Riser, Kristin Romberg. Magne Rudjord, Tommi Sarkapalo og Ellen Solberg

Tråder av tid og refleksjoner

Et installasjon som er laget på oppdrag for Fagerhøi Humanistisk senter på Trysil i 2012. 

Filmen viser detaljer fra den 4 meter x 1.60   store veggcollagen. 


Kunstnersamtale med Kåre Nordvik

Filmen forteller om samarbeidet med Kåre Nordvik,  arbeidsprosessen og ideene som ligger bak min installasjon "Tråder av tid og refleksjoner". Opptak fra den offisielle avdukingen av scenebildet "Tråder av tid og refleksjoner" i Halldis-Salen på Fagerhøi Humanistisk Senter lørdag 21. april 2012. 

Copyright © janehupe. All rights reserved.
Using Format