Statement 

Jane Hupe er født 1968 i Sarpsborg og har sitt studio ved Hydrogenfabrikken i Fredrikstad. Hun har over 30 år som billedkunstner bak seg med en rekke utstillinger, workshops, private og offentlige utsmykningsoppdrag.  Medlemskap i Norske Grafikere, Norske billedkunstnere, Østfold Bildende Kunstnere og SIRIUS/ Fredrikstad Kunstnerunion. 

I perioden 2009-14 gikk jeg i lære hos Kåre Nordvik i Østerdalen. Der jeg fikk en sjelden mulighet til å arbeide arbeide side om side med en mester, og fordype meg i hans tilnærming til farge og komposisjon. Selv om studiene for lengst er avsluttet, så har det nære samarbeidet fortsatt. I april 2022 er vi aktuelle med utstilling i hver vår sal i Galleri Røed på Jeløy. Nordvik har blant annet sin utdannelse fra malerlinjen ved Kunstakademiet i Oslo under Reidar Aulie og grafikklinjen ved København Kunstakademi under Palle Nielsen, og en periode som assistent hos Sigurd Vinge i Oslo Rådhus.  

Fra 90-tallet gikk jeg Kunstskolen i Bergen og var del av atelierfellesskapet Prosjekt Prospekt med Svein Rønning som lærer og veileder. 

Jeg er også utdannet psykiatrisk sykepleier og har nylig tatt en videreutdanning - "Kunst og kultur i helse og omsorg" ved Nord Universitet. Ved siden av kunsten driver jeg kunstgrupper innen kommunal psykisk helsetjeneste, der får jeg virkelig erfare hvor viktig kunst og kreativ utfoldelse kan være for oss alle, både som livskraft og som et pusterom i hverdagen. 

Jeg er opptatt av eksistensielle spørsmål og det gjenstridige samspillet mellom mennesker og natur. Dette er temaer som jeg undersøker i et bredt billedspråk som spenner fra grafikk, collage og maleri til materialbaserte arbeider og installasjoner. Det å jobbe med kunst er noe jeg først og fremst gjør for min egen del. Det gir meg et rom der jeg kan puste, tenke og svare på de inntrykkene livet gir meg. Som en rød tråd. Jeg kan faktisk ikke se for meg et liv uten. Dernest gir det meg enormt mye glede når min kunst berører deg som tilskuer. 

Jeg bruker et bredt spekter av materialer og metoder, men tilnærmingen er stort sett den samme, med  finjustering av fargepaletten og energisk utprøving av komposisjonens mange muligheter. Elementer flyttes rundt i søken etter dialog mellom farger, valører, rytmer, bevegelser og overskjæringer. Man skal kunne se at arbeidet har vært gjennom en undersøkende prosess med motstand i materialet. Resultatet skal helst være litt rått, med rom til tilskuers egne tanker. 

Som grafiker søker jeg etter den unike sammensmeltingen mellom kutt og farge. Tresnittene bygges lagvis av ulike trykkplater som har hver sin utskjæring og farge. Med huljernet tillater jeg tegningene å få utfolde seg i treplata, som en forlengelse av mine tanker og følelser. De gjentakende fysiske bevegelsene med kuttene i plata, innvalsing av trykksverte, palettarbeid og trykkeprosessen gir meg en daglig meditativ rytme, et anker i min hverdag. Treplata blir et fysisk kontaktpunkt, et sted for projisering av tanker og refleksjoner. 

Jeg er opptatt av å bevare nærheten til håndverkstradisjonen og trykker alt selv i eget verksted. 

Copyright © janehupe. All rights reserved.
Using Format